2.6.09

Õllesummer päästab Eesti majanduse – miks ka mitte?


Täna tekitas väikese tormi veeklaasis Õllesummeri pressiteade, mis nädalase hilinemisega jõudis Õhtulehe vahendusel Delfisse. Õhtuleht pani oma uudise pealkirjaks “Kas Õllesummer päästab Eesti majanduskriisist?” ja Delfi uudis kordas sama mõtet “Õllesummer tirib Eesti välja majanduskriisist?”

Milles on asja sisu?

Lühidalt ütlesime oma pressiteates, et suur-ürituse nagu Õllesummer toimumine annab tööd tuhandetele inimestele, mis praeguse tööpuuduse juures on kindlasti hea uudis. Samuti laekub tänu Õllesummerile riigieelarvesse maksudena miljoneid kroone. Õllesummer on teatavasti viiepäevane üritus, seega teenib riik mõned miljonid üsna lühikese ajaga.

Õllesummer toimub 8.-12. juulini, maksud deklareeritakse järgmisel kuul, seega 20. augustiks on nii aktsiisid, käibemaks kui tööjõumaksud juba kenasti riigi arveldusarvel.

Mõistagi ei päästa see veel Eesti majandust, ei vii riigieelarvet tasakaalu ega anna tööd kõigile neile kümnetele tuhandetele inimestele, kes on töö kaotanud. Kuid abi on sellest ometi.

Võimalik, et see väike furoor kulub marjaks ära ja tuletab meelde, et kusagilt mujalt kui erasektorist ja eraettevõtlusest uued töökohad ja lisaraha eelarvesse tulla ei saa.

Ka avalikus sektoris makstavad palgad makstakse ettevõtjate poolt teenitud rahast ja selle pealt kogutud riigimaksudest.

Ka Euroopa Liidu vahendite kasutamiseks peab riik tegema omapoolseid kulutusi. Ka see raha ei tule mujalt kui ettevõtjate käest.

Seega, kui tänases olukorras küsida, mida peaks tegema, et majandus taas käima tõmmata, siis mina vastaksin, et küsige ettevõtjate käest.

Kusjuures oluline on mõista, milliste ettevõtjate käest. Valdav enamus Eesti töökohtadest ei ole mitte suur-ettevõtetest, kellest ajalehtedes kirjutatakse ning kelle juhid kujutavad endast arvamusliidreid ettevõtlusküsimustes.

Hoopis vastupidi. Eesti jaoks on keskmised ja väikesed ettevõtted need, kes loovad enamiku töökohtadest, kes veavad majanduskasvu ja kellele kindlustunde tagasi andmine on see strateegiline ülesanne, millest riik kõige enam ja kõige kiiremini võidaks.

OÜ Meediaekspress, mis Õllesummerit korraldab on kahtlematult väikeettevõte, kuid nagu näete – ka väike võib korda saata suuri asju. Seega selles mõttes on Delfi ja Õhtulehe küsimused omal moel ka õiged.

Kui keegi üldse Eesti majanduse päästavad, siis on need väikesed ja keskmised ettevõtted Eestis.

Panen selle võrdlemisi kuiva jutu juurde veidi muusikat, hea tuju tekitamiseks. Kes veel pole näinud ja kuulnud – Õllesummeril annab oma esimese suure live Eesti päritolu lauljatar Kerli Kõiv, kes on iga päevaga muutumas üha avestatavamaks tegijaks maailma popmuusikamaailmas. Muide – Kerli on suurepärane näide, kuidas väikesest Eestist tulles on võimalik minna maailma ja teha suuri asju.