7.7.09

Kui me nii teeks, aetaks meid Raekoja platsil vardasse


Tänan kõiki, kes võtsid vaevaks esitada elu24.ee vahendusel mulle küsimusi. Suur aitäh, kõigile küsijatele. Mõned küsimused olid muidugi lõbusamad kui teised.

Näiteks taheti teada, kuidas õnnestus “padukarsklasest ja taimetoitlasest” Moby Õllesummerile meelitada? Ning tunti huvi: “Kas ta ikka on aru saanud, kuhu ta tuleb?”

Vastasin nii:

“See on tõsi, et me teda õlle ja šašlõkiga siia ei meelitanud. Sellise kaliibri staare on üldse keeruline õlle ja šašlõkiga meelitada.

Moby on olnud peaesineja üle maailma suurtel festivalidel ja vaevalt meil rohkem õlut juuakse kui Glastonbury või Roskilde festivalidel.

Peamine argument on ikkagi see, et me suudame garanteerida Moby'le publiku. Suudame korraldada kontserdi nõutaval tehnilisel tasemel lava, valguse ja heli poolest. Oleme üle kümne aasta olnud usaldusväärne kontserdikorraldaja.

Ning muuhulgas tagame Moby'le ka tema nõudmistele ja maitsele vastava toitlustuse, ilma õlle ja šašlõkita.”

Päris huvitava mõttekäigu leidsin ka järgmisest küsimusest: “Miks on Õllesummeril pilet?” Nimelt pahandab keegi küsija: “Miks pean maksma selle eest, et tulen tarbima teenuseid? Oma tulu peaksite saama ju müügipindade rendist ja esinejatele makstava summa ka sealt. See ju sama, et kauplus võtab sisse mineku eest raha!”

Mis ma muud oskasin vastata, kui juhtisin tähelepanu, et “ka Rimi või mistahes muu kauplus küsiks Teilt raha, kui seal esineks Moby”.

Tänu sellele, et Õllesummeri sissetulekud ei tule vaid piletitulust, maksab Õllesummeri pilet kõigest 10 eurot. Sisuliselt on see sümboolne tasu nende sadade kontsertide eest, mis siin toimuvad.

Õllesummerit on tihti võrreldud Oktoberfestiga – ja eks ta algselt oligi mõeldud pigem Oktoberfesti kui maailma muusikafestivalide sarnasena, kuid ajad muutuvad. Seega ei tulnud suure üllatusena, et selline võrdlus ka ühele küsijatest pähe tuli.

Küsiti aga nii, nagu varem pole küsitud: “Kui võrrelda omavahel Õllesummerit ja Oktoberfesti, siis kumb on parem, kas Oktoberfest või Õllesummer? ”

Oktoberfest on osavõtjate arvu poolest Õllesummerist mitmeid kordi suurem üritus ja ma usun, et õllesõpradega, kes Oktoberfestil igal aastal käivad, poleks mõtet isegi vaidlema hakata, et nad võiksid selle asemel tulla Tallinna Õllesummerile.

Kuna küsiti, kumb on parem ja võisin vastata nii nagu ise arvan, siis vastasin loomulikult, et Õllesummer on palju parem.

Erinevus seisneb selles: “Oktoberfestil pannakse hommikul šlaager käima ja tehakse õllekraanid lahti ning nii see kehtib õhtuni. Kes on Oktoberfestil käinud, see teab, et Õllesummer on selle kõrval lausa karsklaste kokkutulek või suvepäevad. Kui me siin midagi sarnast üritaks korraldada, siis aetaks meid Raekoja platsil vardasse.”

Ülejäänud küsimusi ja vastuseid saad lugeda siit:
http://www.elu24.ee/?id=138703