9.7.09

Laste kasvatamata jätmise pärast peabki piinlik olema

Tänastes päevauudistes on mitmel pool kajastatud Politsei statistikat Õllesummeril esimesel päeval alkoholi pruukinud alaealiste kohta. Ma mõistan, et praegu on uudistevaene aeg ja kindlasti on see tänuväärne teema. Lisaksin mõned märkused enda poolt.

Hea uudis madalhoojal

ERR-i uudisteportaal annab teada, et Õllesummeril tabati alkoholi tarbimas 25 alaealist. Delfi aga kirjutab otse: “Õllesummeri 1. päeval tabati 25 purjus alaealist”.

Jääb mulje, et kõik 25 olid alkoholi tarvitanud, kuid see pole nii. Pooltele neist tehti Politsei poolt hoiatus, mis tähendab seda, et nad tabati küll alkoholiga, kuid veel mitte alkoholi tarvitatuna, ehk kindlasti mitte purjus.


Kimpus vanemad, mitte meie


Ohtuleht.ee on samadele numbritele pannud külge rasvasema pealkirja: “Õllesummer taas alaealiste napsutajatega kimpus”. Tegelikult ei ole me nendega põrmugi kimpus, sest neid paarikümmend napsutanud või napsutada kavatsenud alaealist ei pane sellises inimhulgas tähelegi.


Kujutan ette, et purjus lastega on kimpus esmalt nende vanemad, kes peavad oma lastele politseisse järgi tulema ja trahve maksma. Aga eks see ole vanematele hea õppetund - ei kool, ühiskond ega isegi mitte Õllesummer ei tee nende tegemata tööd.


Kindlasti on piinlik, kuid oma laste kasvatamata jätmise pärast peabki piinlik olema.


Sõbrad teevad rumalusi


Tunnustan politseid selle eest, et neil õnnestus tuvastada kaks juhtumit, kus täisealised pakkusid alaealistele alkoholi. Kahjuks ongi alaealisele alkoholi muretsejaks tihti täiskasvanust saatja või ka juhututtav.


Kui alaealiselt ei saa alati nõuda oma peaga mõtlemist, siis täiskasvanud inimene, kes ostab alaealisele alkoholi, peaks endale aru andma kolme asja kohta:


Esiteks tekitatakse sedasi toimides alaealisele endale probleeme – juhul kui ta sattub turvateenistuse või politsei valvsa pilgu alla. Päris kindlasti järgnevad sellele sekeldused. Teiseks tekitatakse probleeme ka noore vanematele, kel tuleb tegemist politseiga ning kes peavad maksma trahvi. Kolmandaks on alaealisele alkoholi ostmine samuti seaduserikkumine ning nagu esimene päev näitab, täitsa avastatav ja tuvastatav.


Numbrid on väikesed


Igal juhul on Õllesummeri numbrid väikesed kui võrrelda neid paljude teiste Eesti üritustega.


Näiteks tabati Viljandi Folgil möödunud aastal üle 120 purjus alaealise. Seda on tõesti rabavalt palju. Õllesummeril käib kolm korda rohkem rahvast ning Õllesummer kestab kauem kui Viljandi Folk.


Kui samade suurusjärkudega opereerida, oleks taluvuse piiriks Õllesummeril neljasaja alkoholijoobes alaealise ringis. Praegused numbrid näitavad, et olukord on kenasti kontrolli all.


Õllesummeril käib viie päeva jooksul 70 000 – 80 000 inimest. Ühe õhtuga tabati Pühajärve jaanipäevaürituselt, kus oli parimal juhul mõni tuhat inimest, 16 joobes alaealist. Õllesummeril oli eile aga kümneid tuhandeid inimesi.


Või siis möödunud aasta Punklaulupidu, mida austas oma kohalolekuga ka Vabariigi President. Sel üritusel viibis parimal juhul 5000 osavõtjat - ühe õhtuga tabati 12 napsutavat alaealist.


Kõige markantsem juhtum oli aga möödunud aasta septembris toimunud suvelõpu suurkontserdil Tele 2 Go Live! lauluväljakul, kus politsei koostas ühe õhtuga 126 väärteoprotokolli, milledest 38 olid seotud alaealiste alkoholitarvitamisega.


Kontserdikorraldajad ise rõhutasid, et kontserdi alal ei müüda alkoholi ega ka lasta sisse alkoholi tarvitanud isikuid.


20 - 25 000 inimest


Loo moraal on aga see, et esimese päeva politseistatistika näitab, et Õllesummer pole mitte ainult edukas, vaid ka üsna rahulik üritus, kus hoolimata suurest rahvahulgast võib end turvaliselt tunda.


Eilsel Moby kontserdil, mis oli lihtsalt fenomenaalne, oli 20 – 25 000 inimest. See oli kindlasti üks suve suursündmusi muusika vallas.


Muusikasündmusi ootab ees veel kõigil allesjäänud päevadel. Täna – Mumyi Troll, homme - “Raudmehe rännakud”, ülehomme – Tanel Padar & The Sun, pühapäeval – Kerli.


Ma kutsuks üles järgima Õhtulehe tänase juhtkirja:


“Võta sina sedasinast Õllesummerit kui üht suurt kontserti väga paljude heade esinejatega, kus ka joogid vabalt saadaval. Pileti hind esinejate peale ära jagada, ei tule ükski neist sulle kallilt kätte. Naudi siis seda headust ikka kõigi meelte ja terve mõistusega. Eks ole ju pidu selline, nagu osalejad selle teevad. Tee siis endale ja teistele hea ja mõnus pidu. Head ilma!”


Head ilma ka Teile, Õllesummeri sõbrad!