6.1.10

Euro tuleb võib-olla, Õllesummer tuleb kindlasti!


Aasta uus, kõik on uus! Õllesummeri korraldamine käib juba üle 15. aasta ikka sama ringi mööda. Sügis on alati olnud vaiksem, kuid aastavahetus on nüüdseks seljataga. Tähendab – edasi läheb iga päevaga palavamaks, mis sest, et hanged on akendeni.

Aasta esimese tööpäeva ajalehed kubisesid ennustustest. Majanduseksperdid, ettevõtjad ja kõik teised, kel vähegi viitsimist, võtavad sõna ja pakuvad välja, mis saab. Üldiselt on kõik ühel nõul, et 2010 ei saa tulla nii kohutav, kui oli 2009.

Euro tulemine, mis selgub kevadel, on võtmeküsimus.

Kui euro tuleb, siis tuleb ka päike välja. Kui ei tule... Seda ei taha keegi ennustada, mis siis saab.

Ma olen korra seda kõike juba näinud, siis kui oodati Eesti krooni tulemist. Nüüd, pea 20 aastat hiljem, tundub muidugi, et kroon on alati olnud ja kuidas ta siis oleks saanud tulemata jääda. Krooni tulek oli kindel (nagu ka Eesti üleminek eurole), kuid küsimärke oli siis ja on nüüd rohkem kui üks.

Ka tollal valitses teatud ootusärevus. Inimesed panid kroonile ülikõrged ootused. Nagu nüüd pannakse eurole. Elu pidi kohe palju paremaks minema.

Tagantjärele muidugi olid paljud rahulolematud. Eriti vanem põlvkond, kes ütleb siiani, et kroon sõi ära nende säästud. Nõukogude ajal Volga ostmiseks piisanud raha sulas nagu kevadine lumi, nii et selle eest ei saanud isegi “sapakat” osta...

Nüüdki on sarnased ootused ja sarnased hirmud.

Selleks ajaks, kui algab Õllesummer 2010 on igatahes selge, kas euro tuleb või mitte – ning kas pileteid saab osta kroonides viimast või eelviimast aastat.

Olen korra juba meenutanud, et kaks aastat tagasi Õllesummeril esinenud Franz Ferdinandile ei mahtunud pähe, kuidas keegi suudab nende kontserti 10-eurose pileti eest korraldada...

Usun, et hoolimata Eestis kehvitavast rahaühikust, tulgu siia või jeen, on Õllesummer nii 2010 kui ka kõigil järgnevatel aastatel festival, kus saab väga taskukohase hinnaga osa parimast Eesti ja rahvusvahelisest meelelahutusest.

Eelmise aasta peamine väljakutse oli mõistagi Moby keerulise toitlustamise korraldamine. Kas ka sel aastal on siia tulemas sama mõõtu ekstravagante, jätame esialgu veel enda teada. Oh, kuidas tahaks neid saladusi juba välja lobiseda, kuid kahjuks on veel vara...

Üks on aga täiesti kindel. Hoolimata sellest, mida teeb majandus, kas me kukume mõned protsendid või tõuseme mõned protsendid, kas me euro saame või ei saa – Õllesummer tuleb päris kindlasti ka sel aastal!

Tuleb parem, suurem ja uhkem kui kunagi varem.

Head uut aastat!
Peatse jällenägemiseni!