29.7.09

Mis sai Rahvusringhäälingust?

Juunis kirjutasin oma ajaveebis sellest, kuidas reklaamivaba rahvusringhääling vahel väga reklaamihõngulisi asju teeb.

Esitasin toonase postituse lõpus mõned küsimused rahvusringhäälingu juhtidele härra Margus Allikmaale ja Andres Jõesaarele. Lubasin nende vastuseid jagada ka oma blogi lugejatega.

Mõnda aega hiljem saingi kirja härra Andres Jõesaarelt Eesti Rahvusringhäälingu nõukogust.

Et lubasin vastuseid Teiega jagada, siis toon siinkohal ära tema kirja mulle.

Mõni sõna sissejuhatuseks. Loodan siiralt, et keegi ei mõistnud mind valesti ning ei arva, et tegin toonase avalduse sellepärast, et mulle ei meeldi Rabarock või Raadio 2. Rabarockil olen korduvalt käinud ja Raadio 2 on tihti see raadio, mis minu autos mängib.

Ühtlasi olen vägagi tänulik R2 saatejuhile Koit Raudsepale, kes Moby kontserdi eel tegi oma kuulajatele põhjaliku ekskursiooni selle omapärase ja kahtlematult väga andeka artisti uuema ja vanema loomingu radadel. Erinevalt ühe meie päevalehe kultuuritoimetajast, kes esialgu ei soovinud Õllesummerist midagi kuulda (mis on kahtlematult tema õigus), kuid ilmus välja kaks kuud hiljem sooviga “selle kiilaka hipiga” intervjuu teha.

Tänan Andres Jõesaart tema kirja eest ning avaldan selle igasuguste kommentaarideta.

_ _ _

Lugupeetud Marje Hansar,


Tänan teid tähelepanekute ja küsimuste eest, mis teil tekkisid seoses Rabarocki kajastamisega Raadio 2 programmis.

Raadio 2 on teinud Rabarockiga koostööd alates selle muusikaürituse loomisest viis aastat tagasi. Raadio 2 toimetus on pidanud sellist koostööd oluliseks, kuna tegemist on suve ühe suurema muusikaüritusega Eestis ja selle sihtgrupp kattub Raadio 2 omaga. Nagu te õigesti märgite, tegemist on 15-29 aastasele kuulajale mõeldud üldhuviprogrammiga, kus mängitakse väga palju värsket Eesti muusikat ja räägitakse neil teemadel ja tutvustatakse neid sündmusi, mis võivad huvi pakkuda noorele, õppivale ja alles oma elus valikuid tegevale, inimesele.

Siia sobib lisada, et Õllesummer tervikuna ei ole selle sihtgrupi üritus, küll on seda mõned Õllesummeril esinevad artistid või muusikakollektiivid. Me võime lõputult vaielda selle üle, kas Õllesummer on kogupere üritus, kultuurifestival või lihtsalt õlle joomise festival, aga kindlalt ei ole selle ürituse ainus sihtgrupp 15-29 aastane noor, pigem õppiv kui töötav inimene

Kahe nädala jooksul enne Rabarocki toimumist edastas Raadio 2 kultuuriteadetena 4-5 korda päevas Rabarocki klippi ja intervjuude juures ka audioklipi selle kohta, et Raadio 2 on esindatud Rabarockil. Seda tehti vastavalt Rahvusringhäälingu juhatuse poolt kinnitatud kultuuriteadete edastamise korrale. Tagantjärele tarkusena tuleb tunnistada, et nende kultuuriteadete esituskordade arv oli ebaproportsionaalselt suur. See tulenes Raadio 2 heast tahtest ja soovist oma partnerit, kellega koos on viis aastat seda üritust tehtud, võimalikult palju aidata. Et see heast soovist kantud aitamine muutus seadusliku ja ebaseadusliku piiril kõndimiseks, on ilmselge. Rahvusringhäälingu juhatus on oma märkused Raadio 2 toimetusele ja peatoimetaja Heidy Purgale edastanud.

On täiesti selge, et Raadio 2 ega ükski teine meie avalik-õiguslik programm ei tohi edastada reklaami või teavet, mis toetab toodete või teenuste müügi suurendamist, ürituse või idee edendamist või mõnes muus vallas mõne muu soovitud tagajärje saavutamist ning mida reklaami avalikustaja tasu eest või mõnel muul vastaval kaalutlusel levitab. Raadio 2 ei ole saanud mingit tasu Rabarocki ürituste tutvustamise eest. Ka ei anna suurem kuulajate hulk meile otsest ega kaudset materiaalset kasu, aga aitab tõhusamalt levitada avalikku teenust, mille pakkumiseks Raadio 2 seaduse alusel tegutseb. Ja uusi kuulajaid, tänu Rabarockiga koostööle, oleme ilmselt võitnud. Seda on tõestanud Raadio 2 kuulajate tänulik ja toetav tagasiside.

Eelnev ei ole mõeldud Raadio 2 tegevuse õigustuseks. Pigem aitab see mõista nende tegutsemise motiive ja selgitab tausta.

Austatud Marje Hansar, Te kirjutate oma blogis, et soovite selgust. Selgus on lihtne: Raadio 2 peatoimetaja ja teised toimetajad teevad oma tööd entusiasmiga ja püüavad anda endist parima, et nende sihtgrupi kuulajad oleksid informeeritud, kaasatud ja jagaksid toimetusega ühiseid väärtusi. Vahel minnakse selles entusiasmis seadusega kehtestatud piirile liialt lähedale või tehakse isegi jälg piiriribale. Rabarocki juhtumi puhul tuleb tunnistada, et piiriribal on jälgi. Teie kirjast oli väga palju abi, et nende entusiasmi pisut jahutada ja tulevikus vältida võimalikke rikkumisi.

Kuna Te esitate oma blogis ka kolm küsimust tuleks neile järjekorras vastata, aga nagu te eelnevast lugesite, on kõik need vastused juba antud. Jääb ainult lisada, et Rahvusringhäälingu nõukogu ja juhatus ei aktsepteeri tegevusi, sh reklaami edastamist meie programmides, mis kahjustavad Rahvusringhäälingu mainet või seavad meie avaliku teenuse vajalikkuse kahtluse alla.

Vastavat küsimust arutas 16. juunil oma koosolekul ka rahvusringhäälingu nõukogu ja kohustas Raadio 2 peatoimetajat võtma kasutusele ennetavaid abinõusid reklaami vältimiseks Raadio 2 programmis.

Raadio 2 on olnud avatud ka paljude teiste nooremale sihtgrupile suunatud muusikaürituste kajastamise suhtes. Mulle teadaolevalt on Raadio 2-l olemas ka Õllesummeriga kokkulepped Kerli ja Moby kontsertide kajastamise ja selle kohta informatsiooni jagamise suhtes. Loodan, et see näitab üles meiepoolset head tahet.

Lugupidamisega,
Andres Jõesaar